Recent Projects

Our project and property services team have continued to deliver a varied programme which has included the complete external refurbishment of the Grade II listed building 10 Laura Place which required liaison with CADW, the complete rewire of Theatre Y Werin including all production lighting and extending to the replacement of seating, carpets and decoration.  Work on our residential accommodation this summer has included new fire alarm systems and the installation of self-test emergency lights that will greatly reduce the resource and upheaval required to carry out statutory testing going forward.  There are also of course the more publicised projects such as Pantycelyn, Old College and the Innovation and Enterprise projects.  Whilst the construction element of these projects has only just, or not quite yet, commenced, the work required beforehand to get everything in place is just as important and has been progressing smoothly.

10 Laura Place - Roof

A major event this summer has been to fulfil the desire to ensure all undergraduate teaching is consolidated onto Penglais Campus by September 2018.  Our Space Manager has worked behind the scenes to ensure everyone has a new fit for purpose home and has coordinated the moves, which is no easy task.  The physical work has involved reconfiguring two teaching rooms at IBERS Penglais to accommodate a 76-seater computer teaching room.  This has required close collaboration with IS.   

Reconfiguration of two teaching rooms

We have also been refurbishing our Domestic property portfolio over the last 12 months and the rental income the University now receives has benefited greatly from this work.  There are also other benefits in so doing such as reduced utility and council tax bills.  A recent example that is quite visible to all that work, study or visit Penglais Campus is the Penglais Lodge, which sits at the entrance to Plas Penglais.  This has been derelict for a number of years but following an internal and external renovation and reconfiguration of the internal layout to make better use of the space it has recently been successfully let.

Penglais Lodge

Following a competitive tender this spring, we engaged a company to work alongside our in-house grounds staff to assist with the day-to-day management of the University grounds.  The University has also invested in its first ever Landscape Management Plan which will enable us to manage the grounds in a proactive and planned manner for the next 20 years.  We have already started this piece of work and you will have seen examples of this work at Cwrt Mawr woodland.  We are also delighted to have been awarded the Green Flag once again and the flag will be flying at Penglais campus in recognition of its excellent facilities and commitment to delivering great quality green space.

New pathways and fresh turf at Cwrt Mawr H with seating space

As ever, we have been listening to our student voice and doing all we can to make their time at Aberystwyth an enjoyable experience.  Examples from the 2017-2018 Tell Us Now campaign included more outside seating areas.  The area at the back of the Sports Centre is an example of a new outside area that can be enjoyed as well as an ongoing piece of work at Cwrt Mawr H.  We have installed extra sockets in lecture rooms such as A12 Hugh Owen and a bus shelter canopy at the bottom of the Piazza to name a few.

Sports Centre

Investment to assist people with disabilities has continued.  This summer we have laid two disabled parking bays and a new pathway into the back of the Hugh Owen building levels B and C.  This is part of a phased scheme to make the Hugh Owen building accessible to all.  This has been a vision for some time now but requires a phased approached due to the complexity of the building.  The next phase is to install an additional lift that will service additional floors.  We are also creating a disabled bay at the Physics building and laying a new entrance to the building to ensure this is more accessible.  The scheme includes an external lighting scheme.  We will soon also widen the pathway that runs up Physics hill that should prevent having to walk on the road.

Physics Main Entrance

We hope you all enjoy the benefits of the work that we are doing across the University.